De acht hoofdrolspelers van ‘Oh Oh Cherso’ deden afgelopen weekend West-Brabant aan. Vrijdag stonden de gloednieuwe BN’ers in Zalinaz in Etten-Leur, zaterdag in de Kelder in Hank. BNDeStem was er vrijdag bij.


Wat anderen toch te zeuren hebben over Oh Oh Cherso, dat het zo platvloers is en nergens over gaat. Ivana van Peer (17) uit St. Willebrord snapt daar niks van. Zij is fan van het wekelijkse tv-programma: „Zij zijn gek, wij ook. Wij doen ook zo.” Haar vriendin knikt. „Zij zijn gewoon hunzelf.”


Zij, dat zijn de acht hoofdrolspelers van de reality-serie die zich afspeelt op Kreta, Chersonissos: Jokertje, Barbie, Sterretje, Matsoe Matsoe, Kabouter, Sniper, Elize en Little Princess.


Het gesprek – voor zover het tegen een keihard geluidsdecor een gesprek te noemen is – vindt plaats in Etten-Leur, in discotheek Zalinaz, nog net op vrijdag.


Het is druk, er hangt spanning. Het wachten is op de komst van het Haagse stel dat door de ene helft van de bevolking op handen wordt gedragen en door de andere helft wordt uitgekotst. Ze hebben sinds kort zelfs een nummer 1-hit: Oh Oh Cherso, op de melodie van Oh Oh Den Haag.


Herkenning. Dat is de kracht van het RTL5-programma. Je eigen ding doen, helemaal losgaan. Zeker op vakantie, met vrienden. Keten, zuipen en neuken. Dat roepen ze althans. Doen is nog iets anders.


Hun gedrag leidt tot veel herkenning, met name bij jongeren. De gemiddelde leeftijd van het Zalinaz-publiek is naar schatting 18 jaar. Martin Romijn uit Zevenbergen voelt zich er met zijn 29e dan ook al oud bij. „Ik ga niet meer uit in discotheken. Ik kom alleen voor Oh Oh Cherso.”


Want hij heeft het ook meegemaakt, met zijn vrienden, op dezelfde plaats. Een jaar of tien geleden, maar toch: ,,Lekker stappen, lekker gek doen. Als ik het programma zie, herken ik veel.”


En meisjes? „Eh… als ik daar serieus werk van had gemaakt, zat ik nu in Rusland, haha.”


Zijn vrienden van toen zijn meegekomen. Ze hebben er een eender gevoel bij. Robbin Timmermans (28), ook Zevenbergenaar, vult aan: „Ik vind het ook grappig. Leuk om te zien.”


Alleen zijn vriendin, Aim?e Croes, was toen niet mee. Die is van later. Geen idee hebben ze wat hun te wachten staat. Dat wordt toch snel duidelijk, als alle lichten zich richten op het podium en de Oh Oh Cherso-sterren verkleed als fanfaremuzikanten achter elkaar het podium opmarcheren. Even later blijft Sterretje over om de rol van DJ Tony te spelen. Dat doet hij in het dagelijkse leven ook, dat is zijn vak. Hij grijpt de microfoon en holt naar voren: „Ik kom net van de uitreiking van de Televizierring. Nou, daar was geen reet aan. Ik heb zin in een feestje!”


Gejoel, geklap, mobieltjes in de lucht om een foto te maken: de stemming zit erin. Beats op volle kracht en bijpassende teksten: ‘I can be a freak, every day, every week.’ Sterretje springt ondertussen energiek in het rond. ‘Als ik zeg Oh Oh, roepen jullie Cherso!’ Brave jongelui toch, in Brabant. Ze doen het meteen.


De dames van Cherso verluchtigen het geheel door interactie met het publiek. Wie een vies liedje kent, mag het op het podium komen zingen, samen met Barbie en Little Princess. Vier kandidaten melden zich. ‘Wat heb je grote tieten, daar ga ik van genieten.’ Applaus. Nog iemand? ‘De pies van tante Lies, de poes van tante Loes.’ Bravo.


Matsoe Matsoe laat ook een onvergetelijke indruk na door de hele avond door de muziek heen te schreeuwen.


Van het paaldansen had Robbin meer verwacht, geeft hij later toe. „Na een halve minuut of zo was het al klaar.” En zo vliegt de nacht voorbij, met onschuldig vertier en enige glazen bier.


Inderdaad, waar maken die ouwelui zich toch druk om? Alsof het er in ‘hun tijd’ allemaal zo beschaafd aan toeging. Echt niet.


Robbin, de volgende dag: „Ik vond het niet zo heel bijzonder, maar dat had ik wel verwacht. Het enige waarover ik me verbaasde is dat ze in het echt precies hetzelfde zijn als op tv.”


Zo verrassend is dat nou ook weer niet, Robbin. Deze gasten zijn gewoon helemaal ‘hunzelluf’. Dat is hun kracht. Probeer het zelf maar eens. Best moeilijk, hoor.